Тростянецька районна державна адміністрація
офіційний сайт
Тростянецька районна державна адміністрація
офіційний сайт
Державний герб України

Підсумки роботи Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області станом на 01 червня 2019 року

11.06.2019

У  своїй структурі управління Держпродспоживслужби в Тростянецькому районі має два відділи :

  • відділ  безпечності харчових продуктів та ветеринарії;
  • відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 Штатним розписом передбачено  11  посад, фактично  - 7.

Станом на 01.06.2019 рік спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Тростянецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області перевірено 74 оператора ринку, які провадять діяльність пов’язану з виробництвом чи обігом харчової продукції, з яких підставою для здійснення заходу став «Щорічний план державного контролю Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини) на 2019 рік 39 об’єктів. Інші 35 об’єкта, підставою яких стала «Перевірка виконання вимог припису». Зроблено 41 письмове попередження.  

 

Заклад

Заплановано

Перевірено планово

Перевірено позапланово

Основні недоліки

Середня озагальноосвітня школа

21

12

8

  1. Порушення принципу товарного сусідства;
  2. Відсутність належного прибирання та дезінфекція приміщень;
  3. Не забезпечено поточність технологічного процесу;
  4. Супровідна документація на продукцію не відповідає наявним продуктам (дата виробництва часто не відповідає наявній супровідній)
  5. Відсутні дані щодо дератизації приміщень;
  6. Відсутні журнали температурного режиму холодильних камер та складських приміщень;
  7. Пошкоджений посуд (розділові дошки, ножі, каструлі, миски);
  8. Джерела штучного освітлення не захищені закритими плафонами;
  9. Вентиляція не працює, або забруднена;
  10. Ваги не калібровані;
  11. Хорчоблоки, та складські приміщення частково  потребують ремонтних робіт

Дошкільні заклади

19

12

10

Лікарня

1

1

0

Верхівський коледж

1

0

0

0

Переробні, пекарні, забійні

3

3

0

  1. Відсутні журнали вхідної сировини;
  2. Джерела штучного освітлення не захищені закритими плафонами;
  3. Відсутні журнали температурного режиму холодильних камер та складських приміщень;
  4. Не забезпечено поточність технологічного процесу;

 

Роздрібна торгівля/ ресторани/ кафе

32

9

8

  1. Не забезпечено лабораторний контроль води питної;
  2. Супровідна документація не відповідає наявним продукції за датою виробництва;
  3. Відсутній температурний режим холодильних та морозильних вітрин;
  4. Відсутня супровідна документація на пакувальний матеріал
  5. Відсутність належного прибирання та дезінфекція приміщень

Господарства різних форм власності

11

7

6

Незначні недоліки

  1. Відсутність пасток для мишоподібних гризунів по периметру території;
  2. Відсутнє або пошкоджене маркування робочого інвентаря

Заява, скарга

0

0

0

 

 

88

43

32

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Проведено - всього 4.  ДНПК -   «Щодо профілактики сказу». – 3; комплексна (профілактика сказу, грипу птиці, АЧС) -1.
  2. Розміщено105  інформаційних листівок в населених пунктах «Увага африканська чума свиней»
  3. Розміщено на сайті ТРОСТЯНЕЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ 3 статті                                                                                                                         
  4. Комісійне обстеження  на виконання розпорядження  Тростянецької РДА від 14.05.2019р. №28-ка (Про створення тимчасової комісії  звивчення питання отруєння та падежу бджіл).

 

   Основними пріоритетами діяльності відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства пріоритетом  залишається збереження здоров’я людей та забезпечення належних санітарно-епідемічних умов у всіх сферах нашої життєдіяльності. В  постійному полі зору - питання профілактики інфекційних  захворювань, запобігання впливу на здоров’я людей шкідливих факторів, турбота про безпеку та умови харчування,  навчання, проживання та відпочинку, формування здорового способу життя.

Специфіка служби така, що вимагає стану підвищеної готовності щодня. В поточному році  епідситуація в  районі не виходила з - під контролю.

 

        Епідемічна  ситуація  на території     Тростянецького району

35513

5757

35136                                                        

5688

1261956

 

76/1493

 

 

     За 5 місяців 2019 року  на території Тростянецького району   зареєстровано  12  нозологічних  форм інфекційних захворювань. За 5 міс. 2019 року   інфекційними хворобами перехворіло  1493 особи, що склало 4249,2 випадків  на 100 тис. населення . Це на 23,7 %  менше, ніж за 5 міс. 2018 року , відповідно ,  1956  захворілих (5507,8  випадків  на 100 тис. населення). 

  Серед захворілих за 5 міс. 2019 року    97,4 % перенесли  грип та гострі респіраторні інфекції, в за 5 міс. 2018 року   – 98,2%.   Іншими інфекційними хворобами перехворіло:

                   За 5 міс. 2018 року  -  126 особи,

                   за 5 міс. 2019 року   - 76 осіб.

Рівень захворюваності, без врахування грипу та ГРВІ,  становив:

За 5 міс. 2018 року 

За 5 міс. 2019 року 

на 100 тис.нас.

+  -

В %

на 100 тис.нас.

+  -

 В %

354,7

  • 8,2

216,3

  • 39,8

         Ускладнень, пов’язаних з діяльністю епідемічно значимих об’єктів,  з початку 2019р. не  зареєстровано.

                             

Структура інфекційної захворюваності в  Тростянецькому районі   за   5 місяців 2018 - 2019 рр.

                     (без врахування грипу і ГІВДШ)

 

Групи інфекцій

За 6 міс. 2016 року 

За 6 міс. 2017 року 

Кишкові

70,0

56,6

Крапельні

10,1

18,9

Ін. шкіри

15,2

24,5

Статевим шляхом

4,3

0

Інші

0

0

 

       Структура кишкових інфекцій за  6 місяців 2016 - 2017 рр.

 

Нозології

За 5 міс. 2018 року 

За 5 міс. 2019 року 

Гастроентероколіти

100

90,0

Дизентерія

0

0

Сальмонельоз

0

10,0

ВГА

0

0

Лептоспіроз

0

0

 

                   

   Питома вага дітей до 17 років серед захворілих ГКІ  за  5 міс. 2019 року   становить 68,8 %. (За 5 міс. 2018 року   –  73,5 %).

 Згідно з даними моніторингу захворюваності ГКІ в районі  в результаті епідеміологічного розслідування осередків гострих кишкових інфекцій  фактори передачі встановлено  в 70,4 % випадків.

Основним фактором передачі збудників кишкових інфекцій залишаються харчові продукти. В 81,6 % випадків це були продукти домашнього походження, в 15,8% - продукти з ринку.

Серед причинних факторів передачі найбільшу епідеміологічну значимість в виникненні захворювань ГКІ мають м’ясні і молочні продукти домашнього походження  –  35,5%, з ринку -13,2%,  молочні продукти з ринку – 10,3%, інші домашні  - 52,6%,  інші продукти з ринку –  15,8 %.

 

Кількість об’єктів нагляду:

Ступінь ризику

відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 

Високий

55

Середній

43

Незначний

65

 

 

Проведено    перевірок:

Ступінь ризику

відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 

планові

 

позапланові

 

Високий

6

2

Середній

0

0

Незначний

1

0

 

За результатами заходів державного нагляду складено  протоколи  про адміністративне правопорушення.

 

      З метою оперативного реагування  управлінням Держпродспоживслужби в Тростянецькому районі  налагоджений   обмін інформацією з територіальним відділом лабораторних досліджень  ДУ «ВОЛЦ МОЗ У»,   лікувальною мережею,  відділом освіти, директорами  загальноосвітніх закладів, завідуючими дошкільними навчальними закладами району.

      Проводились  заходи  по формуванню серед населення пріоритетів здорового способу життя з використанням різноманітних форм санітарно – освітньої роботи – підготовлено  матеріалів на сайт Тростянецькоъ РДА– 5 ,  розповсюджено памяток  - 194 , прочитано 8  лекцій.

 

Про державну реєстрацію потужностей

Відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 року №39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам», за результатами розгляду заяв про державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання с. Нова Ободівка Тростянецького  району  , які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів (далі – оператори ринку), що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу,

 Вже зареєстровано 288 об'єктів нагляду.

 

Проблемні питання щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення визначають основні пріоритетні напрямки діяльності  служби:

здійснення заходів  по недопущенню   виникнення   спалахів  інфекційних захворювань і масових харчових   отруєнь  в  організованих колективах   та на епідемічно – важливих об’єктах;

  • заходів по попередженню захворювань людей на зооантропонозні інфекції;
  • профілактика інфекційної захворюваності населення, пов’язаної з вживанням недоброякісної питної води;
  • попередження епідемічних ускладнень, пов’язаних з незадовільною санітарною очисткою населених пунктів  району;
  • попередження епідемічних ускладнень серед населення, пов’язаних із вживанням недоброякісних продуктів харчування;
  • охорона здоров’я дітей дошкільного віку від несприятливого впливу факторів навколишнього середовища в процесі виховання;
  • забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя на об’єктах підвищеного епідризику;
  • попередження негативного впливу на стан школяра нераціонального співвідношення навчального навантаження протягом  дня та тижня;
  • попередження впливу на стан здоров’я дітей  неякісних  товарів дитячого вжитку, в т. ч. друкованої продукції;
  • проведення цілеспрямованої роботи серед населення району  з актуальних питань гігієни дітей і підлітків;
  • попередження негативний вплив на стан здоров'я населення та навколишнє середовище непридатних, заборонених і невідомих пестицидів і непридатних для експлуатації отрутосховищ;
  • профілактика негативних наслідків впливу іонізуючих випромінювань на здоров'я населення та персоналу радіологічних об’єктів;

Як позитивний результат нашої роботи можна відзначити відсутність на території Тростянецького району  масових харчових отруєнь чи інфекційних захворювань люде, як пов’язаних з роботою епідемічно-значимих об’єктів.

 

Начальник Тростянецького  районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області                                                     Олег БІЛИК

                      

     


« Повернутись